Kuchnia argentyńska – czy warto jej spróbować?

Argentyna to kraj słynący z tanga. Spacerując ulicami Buenos Aires można spotkać wielu mieszkańców, którzy tańczą wprost na ulicy. Ten kraj znany jest również z niesamowitej kuchni, która ukształtowała się pod wpływem Hiszpan i Włochów. Czym charakteryzuje się kuchnia argentyńska?

 

Przeważa kiełbasa i szaszłyki, o tyle tam często ma się do czynienia z całymi jagniętami, które przyrządzane jest dla wszystkich. Takie imprezy są na ogół huczne i trwają przez wiele godzin. Oprócz mięsa, w trakcie asado podawane są również różnego rodzaju sałatki, które przyrządzane są często już w trakcie spotkania, a także grillowana papryka, kukurydza i ziemniaki.

Z czego słynie kuchnia argentyńska?

Co jeszcze może zaoferować Argentyna? Jej kuchnia słynie z wielu smakowitych potraw.

Wśród nich znaleźć można empanadas. Pewnie wiele osób przyzna, że spotkało się już z nimi na terenie Hiszpanii. To fakt, w końcu kuchnia argentyńska inspiruje się tym właśnie krajem. Jednak argentyńskie empanadas różnią się od tych hiszpańskich, dlatego nie można odmówić sobie ich spróbowania. Są to pierożki, które mogą mieć różnego rodzaju nadzienie. Najpopularniejszy jest oczywiście kurczak. Oprócz tego można znaleźć empanadas nadziewane pomidorami i mozzarellą, a także szynką i serem.

Mięso, mięso i jeszcze raz mięso

Skoro mięso, to nie można zapomnieć o Milanesa. Jest to cienki plaster mięsa (najczęściej wykorzystuje się wieprzowinę, chociaż dozwolone są również inne rodzaje). Panieruje się ją, a potem smaży. W tej formie podaje się ją z frytkami. Ewentualnie tak usmażony plasterek mięsa wkłada się do kanapki. Będąc w tamtejszych lokalach gastronomicznych, niekiedy można spotkać się z nazwą „milanesa de pollo”. Oznacza to mięso z kurczaka.

„Matar el hambre” to powiedzenie, które często słyszy się wśród Argentyńczyków. W szczególności tych, którzy są głodni i „chcą zabić swój głód”. Od tego właśnie powiedzenia swoją nazwę wzięła kolejna potrawa, czyli matambre. Cienki plaster mięsa owijany jest ściśle dookoła nadzienia. Cebula, szpinak, plasterki marchewki, a także jajko ugotowane na twardo umieszcza się w środku. Tak przygotowaną potrawę gotuje się i schładza, aby podawać pokrojoną w plastry jako przystawkę. Często matambre serwuje się na lunch lub na kolację.

Coś słodkiego dla każdego

Nie samym mięsem żyją Argentyńczycy. Dulce de Leche to ich słodka (wręcz bardzo słodka) propozycja na deser, której warto chociaż raz spróbować. Wykonuje się ją ze skondensowanego mleka. W ten sposób otrzymuje się słodką i gęstą masę karmelowa, którą Argentyńczycy „zabijają” chęć na łakocie. Do tego podawany jest chleb lub ewentualnie rogaliki, które maczane są w Dulce de Leche.

W kuchni argentyńskiej czekają także inne potrawy i łakocie, których nie warto pomijać. Są to Alfajores, Submarino, Media Luna. Na terenie kraju podawana jest jedyna w swoim rodzaju pizza argentyńska.

Leave A Comment